Ligny 1815 Museum

Reviews
4,5/5 (213 Google reviews)
Ligny, de naam van dit stadje in de provincie Namen (fusiegemeente Sombreffe) staat op alle monumenten die gewijd zijn aan de glorietijd van Napoleon, van de hoogtes van Ajaccio tot de Arc de Triomphe in Parijs.

Ligny was immers het toneel van de laatste overwinning van Napoleon, op 16 juni 1815.

Het Ligny 1815 Museum is ondergebracht in een oude boerderij die als infirmerie werd gebruikt op de avond van de veldslag.

Het museum ligt in het hart van een slagveld met een breedte van 7 km, waarop 150.000 mannen een verbeten gevecht leverden. Het neemt u mee voor een reis door de tijd, naar de dag van de befaamde veldslag, iets meer dan 200 jaar geleden.

Wapens, mannequins, situatieschetsen, interactieve kaarten, digitale gidsen... het is een uitnodiging voor alle soorten publiek: jongeren, gezinnen, scholen, liefhebbers van geschiedenis of gewoon nieuwsgierige mensen!

Er is ook een ruimte gewijd aan 'de andere veldslag van 16 juni 1815', namelijk de slag van Les Quatre Bras waarbij het Franse leger van Maarschalk Ney geconfronteerd werd met de geallieerde troepen van de Hertog van Wellington. Hier wacht u een uitzonderlijke verzameling op het thema van het Britse leger.

Verleng uw dagje uit in het restaurant van het museum, La Grange 1815.

U ontdekt er een kaart met regionale gerechten en u kunt zelfs de 'assiette du grognard' bestellen. (Een grognard was een gardesoldaat in het leger van Napoleon.)

Op het slagveld zelf volgt u de paden van de Geschiedenis. Neem deel aan de 'Napoléoniennes de Ligny 1815', 01 & 02 Juni 2024.

Voor uw conferenties, zakelijke meetings, schoolateliers biedt de Général Gérard zaal een volledige uitrusting.

De +
Souvenirwinkel, hapje eten. Grote parking. Station op minder dan 1 km. Abdij van Villers-la-Ville op 12 km, Slagveld van Waterloo op 25 km.
Restaurant van het museum "La Grange 1815" (telefoonnummer: +32 71 88 50 18).
Toeristentreintje (telefonisch reserveren : +32 477 47 38 71).
  • Station op minder dan 1 km • Autosnelweg E42 afrit Sambreville.
Reserveer rechtstreeks

Kom kijken naar een nagespeelde veldslag zoals die plaatsvond in Ligny, waar Napoleon nog de strijd won (alvorens hij bij Waterloo ten val werd gebracht). Herbeleef een van de veldslagen die zorgden een belangrijke wending in de Europese geschiedenis. Een aantal jaar later ontstonden België en Nederland.

Een evenement is een waar spektakel voor jong en oud, of je nu op de hoogte bent van alle geschiedkundige gebeurtenissen of graag eens zo'n nagebootste veldslag wilt meemaken. 

De Slag om Ligny

Op 16 juni 1815 was Ligny, een klein dorp in de provincie Namen, het toneel van botsingen tussen enerzijds het Pruisische en Engelse leger en anderzijds de Fransen onder leiding van Napoleon. Bijna 152.000 soldaten voerden felle gevechten. Rond 15.00 uur gaf het eerste kanonschot het signaal voor het begin van de vijandelijkheden die tot 22.00 uur zouden duren.

Mis deze kans niet om de Slag om Ligny te herdenken!

Het Museum Ligny 1815 trekt zijn kerstkleding aan om je een kerstmarkt van meer dan 1000m2 te bieden, gewijd aan ambachtslieden, exposanten en geschenkartikelen.

In een warme en magische sfeer kun je originele geschenken voor de feestdagen kopen en je smaakpapillen verwennen.

  • Op het programma:

  • Lokale producenten
  • Kerstconcerten en muzikaal entertainment
  • Een draaimolen voor kinderen
  • De aanwezigheid van de kerstman op zaterdagavond

Een kerstmarkt met magische ontdekkingen!

Venez faire un saut dans l'histoire en visitant le Camp multi-époques qui prendra place début septembre au Ligny 1815 Museum.

Un voyage à travers les différentes périodes de l'histoire aux côtés des celtes, romains, chevaliers, arquebusiers,...

A découvrir

Prendront place dans l'enceinte du musée :

  • bivouac
  • animations historiques
  • marché d'artisans
  • ateliers et jeux d'époque

Un événement à partager en famille au Ligny 1815 Museum !