Keramis Keramiekcentrum

Reviews
4,4/5 (370 Google reviews)
Reserveren
Museum en centrum voor kunst en creatie, gewijd aan keramiek. Keramis bevindt zich op de site van de oude faiencefabriek Boch Keramis in La Louvière. De hedendaagse en gedurfde architectuur omsluit een oud, als monument geklasseerd gebouw met drie reuzengrote flessenovens, de laaste exemplaren van hun soort in België.

Boch productie: het museum bezit een bijzondere verzameling faiences uit de 19e en 20e eeuw van de fabriek Boch Keramis, een gewezen parel van de Belgische industrie. Uitzonderlijke creaties uit de kunstateliers, zoals de vazen van Charles Catteau, staan er tentoon naast stukken uit het dagelijkse leven. In de opslagplaats die toegankelijk is voor het publiek, toont een scenografisch parcours de fabricatietechnieken van industriële faiences.

Hedendaagse keramiek: Keramis exposeert ook een belangrijke verzameling keramiek van kunstenaars die representatief zijn voor de 2e helft van de 20e eeuw. Hun creaties weerspiegelen een volwaardig en nieuw aspect van de Belgische kunst. Deze verzameling wordt verder uitgebreid met aankopen van werk van internationale hedendaagse kunstenaars.

Exposities: ieder jaar verkent Keramis de wereld van de keramiek met verschillende tijdelijke tentoonstellingen. Naast retrospectieve exposities van historische figuren, besteedt Keramis een groot deel van zijn programma aan collectieve en individuele tentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars.

Kunst en creatie: Keramis heeft ook een onderzoeks- en creatieatelier. De ontdekking en het begrip van de technieken laat een beter inzicht toe op de oude en hedendaagse tentoongestelde werken. Het atelier biedt technische bijstand aan de aldaar verblijvende kunstenaars uit andere edisciplines dan de keramiek (design, graphische kunsten enz).

Toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit.
  • 1 Place des Fours Bouteilles (GPS : Boulevard des Droits de l'Homme) in 7100 La Louvière.

    Breedtegraad: 50,47819 (50° 28' 41,49? N). Lengtegraad: 4,1832 (4° 10' 59,54? E).
    Op 40 min van Brussel / rechtover het station van La Louvière-Centre (gratis parking).

In La Louvière presenteert Keramis Julie Decubber. Tessons Exquis, een tentoonstelling over hedendaagse keramiek door het prisma van juwelen. 

Een eerbetoon aan de hedendaagse keramiek 

Tessons Exquis is een menselijke, visuele en geluidservaring die een eerbetoon is aan de hedendaagse keramiek, door het afval van 15 vrouwelijke keramisten te hergebruiken en te transformeren tot juwelen.

Over de keramiste Julie Decubber

Sinds enkele jaren wijdt Julie Decubber (1984) zich aan het heilig maken van niet kostbare materialen - het fijne aardewerken bord - door het te transformeren in een kostbaar object. De keramiste gebruikt het om juwelen en merkwaardige objecten te maken (ornamenten, broches, ringen, enz.), telkens unieke stukken die met de hand zijn gemaakt.

Wanneer creativiteit rijmt met vrouwelijkheid. Een niet te missen evenement in La Louvière.

BeCraft en Keramis slaan de handen in elkaar en bieden met de tentoonstelling Mentors een ongeëvenaard inzicht in de Belgische keramiek. Een niet te missen evenement in Mons en La Louvière.


Keramiektentoonstelling in La Louvière

De tentoonstelling Mentors - Keramisten en leraren in België brengt bijna 70 keramisten samen op 2 culturele locaties, Keramis - Centre de la Céramique in La Louvière en de voormalige slachthuizen in Mons, waar de keramisten die vandaag de dag werken verzameld zijn.


De tentoonstelling toont kunstenaars die niet alleen keramiek beoefenen/beoefenden, maar ook betrokken zijn/waren bij het doorgeven van hun kennis en vaardigheden in scholen.


Het onderwerp van de tentoonstelling gaat over de verschillende soorten keramiekonderwijs (hoger onderwijs, sociale promotiecursussen, etc.). Er wordt gekeken naar de problemen die gepaard gaan met het aanleren van een discipline die ergens tussen kunst en ambacht in ligt, en naar de relatie tussen leraren en hun studenten die op hun beurt leraren worden.  


Ten slotte biedt deze tentoonstelling een diachrone visie op de ontwikkeling van de artistieke keramiek in België tijdens de twintigste eeuw, door zowel de onderwijservaring als de artistieke praktijk als dusdanig op te roepen. 


Een unieke dubbeltentoonstelling om te ontdekken in de provincie Henegouwen.

Keramis verwelkomt een brocante van de Boch-productie. Verzamelaars en keramiekliefhebbers ontmoeten elkaar in La Louvière.

Boch staat bekend als het echte vlaggenschip van de Belgische aardewerkindustrie. Dit centrum van kunst, van hedendaagse architectuur, biedt een panorama van de geschiedenis en productie van keramiek van de Manufacture Boch door middel van een verrassende collectie.

Een speciale brocante

Met ditzelfde doel voor ogen zal in de expositieruimtes van Keramis, het Keramiekcetnrum van La Louvière, een brocante worden gehouden die exclusief voor deze productie is bestemd. 

De dag zal de ideale gelegenheid zijn om je servies aan te vullen of om eigenaar te worden van een stuk van de voormalige aardewerkfabriek van Royal Boch.